top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLayana

De kracht van beeld

Komt er ooit wel eens een herinnering van je op als je denkt aan een gebeurtenis van vroeger? Vast en zeker! Vaak komt er dan een beeld boven van de situatie toen, je weet nog bijvoorbeeld welk shirt je aan had of hoe de locatie eruit zag. Maar wat er precies werd gezegd.... Hmm dat is een lastige. We onthouden beelden vaak beter dan teksten. Maar waarom? Ik kan nu heel technisch gaan vertellen hoe dit in je hersenen werkt maar daar is niet zoveel aan. Ik vertel je veel liever wat de voordelen ervan zijn dat we beelden beter onthouden en hoe je dit mooie gegeven kan gebruiken in jouw dagelijks leven.


Wanneer we een boek lezen met plaatjes zullen jouw ogen zich als eerst even kort richten op het beeld. Hoe je het ook went of keert het valt gewoon het meeste op in de tekst. Daarom gebruiken we natuurlijk ook vaak dikgedrukte woorden of gekleurde woorden. Alles om iets op te laten vallen of te benadrukken. Waarom? De schrijver van de tekst weet dat deze woorden opvallen en wil dus dat je deze onthoudt. Want als je de pagina scant zul je die gelijk zien. Dit is een minimale vorm van slim gebruik van beeld.


Dan heb je vervolgens nog het plaatje dat soms in de tekst zit. Het laat vaak een voorbeeld of een bron zien. Of verduidelijkt het verhaal. Een plaatje kan meerdere doelen hebben, maar hoe dan ook als je de dag erna gevraagd werd waar de tekst over ging zal er een grote kans zijn dat je het plaatje in ieder geval wel hebt onthouden.


Probeer voor de grap eens memory te spelen met alleen maar woorden. Wedden dat het je langer duurt voordat je alle paren hebt gevonden dan als je het normaal speelt?


Oke, dus beeld is krachtig, punt gemaakt. Maar hoe kan je dit in jouw dagelijks leven gebruiken? Heel simpel, gebruik meer beeld dan tekst. Zeker als je iets wilt onthouden. Maar bijvoorbeeld een visuele samenvatting van een tekst die je moet leren of teken alles boodschappen op je boodschappen lijstje uit.


Ik hoor je al denken.. Maar ik kan niet tekenen. Fout! Iedereen kan tekenen het is simpelweg even oefenen en de vormen kunnen zien in wat je wilt tekenen. Het hoeft helemaal niet mooi te zijn want jij bent in dit geval de enige die het ziet, je hoeft alleen maar zelf te begrijpen dat die lijntjes die je gekrabbeld hebt een pak melk moeten voorstellen.


Download het tekenen met basisvormen pdf hier


67 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page